dinsdag, 03 februari 2015

het derde leerjaar verkent Gavere, het prinsdom aan de Schelde

De gemeente Gavere biedt heel veel moois! Daar willen we ook in ons onderwijs aandacht voor hebben. Een leerwandeling door onze gemeente, de website van de gemeente bezoeken, folders en boekjes afhalen op de culturele dienst, de actualiteit volgen, … zijn verschillende mogelijkheden om de gemeente Gavere beter te leren kennen.

 3 LG ging op leerwandeling; op zoek naar historische littekens, monumenten en belangrijke gebouwen in Gavere.

 De Sint-Amanduskerk van Gavere dateert van 1789. Het monument van de gesneuvelden herinnert ons aan de slachtoffers van WO I en WO II.

 Aan de voet van het gemeentehuis staat Valeir, de dappere Gentse krijger van de slag bij Gavere in 1453. Sedert 1953 overschouwt hij de markt.

 De fontein op de markt dateert reeds van 1781 en is hiermee één van de oudste bouwwerken in Gavere. Deze fontein werd gebouwd na een grote brand in 1726. Zij moest hulp bieden bij nieuwe branden en de inwoners van drinkbaar water voorzien.

 

Zowel Valeir als de Fontein zijn  historische figuren geworden die nu nog een rol spelen in het dagelijkse Gaverse leven. Horecazaken vonden ermee hun naam. Plaatselijke lekkernijen (Valeirkoekjes, Flupkes-amandelkoekjes, het lekkere Valeirbier) promoten onze gemeente.

Het burchtmonument aan Gaverebrug tenslotte werd opgebouwd met de Doornikse steen, zoals de originele stenen van Gavere-burcht. De burcht van Gavere werd kort na 1048 gebouwd, maar werd in 1658 op bevel van Lodewijk XIV en de Franse maarschalk ontmanteld. Het nieuwe burchtmonument werd in 1994 onthuld en wil de verdwenen burcht opnieuw in de herinnering roepen. .

De gemeente deed en doet zijn best om cultureel en historisch belangrijke zaken aandacht te blijven geven. Het cultureel patrimonium van onze gemeente is dan ook niet beperkt!!

Neem hierbij de grootse landelijke schoonheid van onze gemeente, en Gavere mag terecht een “prinselijk pareltje” in de Vlaamse Ardennen genoemd worden.

 

11:05 Gepost door team GBS Gavere | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.