vrijdag, 08 mei 2015

Zesde leerjaar mag ‘stoer’ doen in het Provinciaal Archeologisch Museum te Velzeke.

Op donderdag 7 mei, trok het zesde leerjaar naar het PAM te Velzeke. De opdracht was tweeërlei: deelnemen aan het project ‘Militaria’ en daarna in kleine groepjes een zoektocht doorheen het museum maken. Het werd een boeiende en vooral leerrijke voormiddag!

‘Militaria’ vertelt de geschiedenis van West-Europa aan de hand van wapendracht. Geweld zou zo oud zijn als de mens zelf... Niets is minder waar! 
Bij jagers-verzamelaars was geweld veeleer uitzonderlijk. Landbouwers daarentegen legden voorraden aan en dit bezit diende beschermd te worden. Zo ontstond oorlogsvoering.

De eerste ‘echte’ wapens werden in brons vervaardigd, maar waren niet opgewassen tegen de ijzeren exemplaren die later verschenen. 
De Kelten waren berucht om hun vechtlust. Enkele dapperen uit onze klas kregen de zware wapenlast van deze krijgers op de schouders. Maar hoe efficiënt de Keltische wapenrusting ook was, de veroverende Romeinse legioenen waren niet te stuiten.

Met maliënkolders, platenpantsers, helmen, schilden en zwaarden verkleedden we ons als legionairs. Daarbij werd er dieper ingegaan op de opleiding en de discipline, eigen aan de Romeinse oorlogsmachine.

Na twee boeiende uren, begonnen we aan onze zoektocht doorheen het museum. Zo leerden we ook iets over de huisvesting van de Romeinen, de opsmuk van de Romeinse dames, hun eetgewoonten, begrafenisrituelen en nog zoveel meer.

 

Dit museum, op amper een kwartiertje rijden van Gavere, is beslist meer dan de moeite waard om met de familie te bezoeken!

10:11 Gepost door team GBS Gavere | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.