zaterdag, 27 juni 2015

het derde en vierde leerjaar bezoekt de opendeur bij het ATCC

 

Derde en vierde leerjaar gingen naar de opendeurdag van het ATCC te Semmerzake op vrijdag 26 juni 2015! Het ATCC (Air Traffic Control Centre) verzekert de luchtverkeersleiding van het militaire luchtverkeer en de coördinatie tussen burgerlijke en militaire luchtvaart in het Belgische luchtruim. 

Door de velden trokken we richting Semmerzake! We stonden al om kwart voor 11 aan de ingang, want we hadden afgesproken dat we in de basis ons lunchpakket zouden nemen. De toegang voor de kinderen en de juffen was gratis. We kochten ons drankje bij de boterham echter wel ginder, want de opbrengst van deze opendeurdag gaat naar Fonavibel, het Nationaal hulpfonds voor Slachtoffers van het Belgisch Vliegwezen.  

 

En of het de moeite was om hiernaartoe te komen !!!

Woorden zoals “wijs, leuk, waw!, cool, interessant, fijn, prettig, leuk, spannend, fantastisch, super, …” kwamen voortdurend uit de mond van de kinderen.

Zij kregen dan ook veel te zien en te horen!

-       Agusta-helikopters,  marinehelikopters, de Sea King van het 40ste smaldeel van Koksijde (oud en nieuw model!), een F16 waarin ze konden plaatsnemen

-       allerlei informatiestanden: Rode Kruis, Dovo, training van honden en vogels, nachtkijkers, RCC (Rescue Coordination Centre), Borgwal Vurste (waarvan het ATCC het peterschap heeft), boommanipulator, schietstanden, B-Fast, … Ook de brandweer van Gavere was van de partij en hier konden de kinderen eens de spuit in handen nemen. De elevator was aanwezig, maar niet voor de kinderen toegankelijk.

-       Overvluchten van F-16, Red Devils, vliegtuigen van de Piper Archer Ghent Aviation, e.a.

-       een trainingparcours en demonstraties van SIE, het speciale interventie-eskadron van de federale politie

-       de defensiebus stond er ook

-       EN we gingen ook binnen in “de voetbal”!! Hiermee bedoelen we de radom. Dit is de overkoepelde radar waarmee het luchtverkeersleidingscentrum alle luchtverkeer in België (en verder zelfs) volgt en leidt. Spijtig genoeg was hij deze keer niet in werking (o.w.v. inspectie)

Op het computerscherm betekende elke lichtstip een vliegtuig in de lucht!

Tenslotte werden we om kwart voor 3 met een militaire bus teruggebracht naar school (dat wist de juf wel op voorhand, maar de kinderen nog niet!)

 

Het was echt de moeite!!

 

Dank aan en onze appreciatie voor de militaire basissen in Gavere (zowel Molenstraat,Gavere als Ten Edestraat, Semmerzake).

 

22:22 Gepost door team GBS Gavere | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.